Het Dulutimeer, vlakbij Tengeru in het district Arusha  in Tanzania Giraffes Olifanten bij de Kilimanjaro Kenia


Voorpagina
Over het Swahili
Alfabet
Handige woorden en zinnen
Taalcursussen
Voorbeeldteksten
Contact
Talennet
Links

Over het Swahili

 

 

 

Landen waar Swahili gesproken wordt: Tanzania, Kenia, Mozambique, Somalië, Oeganda, Democratische Republiek Congo, Boeroendi, Oman, Zambia, Malawi, Rwanda, Mayotte, de Comoren en Madagaskar.
Het Swahili is een officiële taal in: Tanzania, Kenia, Oeganda Rwanda, Democratische Republiek Congo
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 10 miljoen sprekers.
Eigen benaming: Kiswahili, Kisuaheli
Alfabet: Latijns en Arabisch.
Aantal letters in het alfabet: 24 (van A tot Z)
Regulering:
(Van spelling, etc.)
Baraza la Kiswahili la Taifa.
Nationale Raad voor het Swahili.
Classificatie:
(Taalfamilie)
-->Niger-Congo
----> Benue-Congo
----------> Bantoïde
-----------> Centraal-Bantoïde
--------------------------> Swahili
Swahili is sterk verwant aan: Comorees, Xhosa, Zoeloe, Sotho, Kongo, Lingala, Rwanda
Swahili is in mindere mate ook verwant aan: Ogoni en vele kleinere talen.
Swahili is een verre verwant van: Yoruba, Igbo, Fulani, Wolof en Fula.

 

 

 

Inleiding
Het Swahili is een Niger-Congotaal die gesproken wordt in Oost-Afrika. Het is de moedertaal van het Swahilivolk, dat in de kustgebieden van Oost-Afrika leeft. Deze strook land, die de Swahilikust wordt genoemd, loopt van Kenia via Tanzania tot het noorden van Mozambique. Daar wordt de taal gesproken door zo'n 10 miljoen moedertaalsprekers. Het belang van het Swahili is echter veel groter dan dat. In grote delen van Oost-Afrika, vooral in het Grotemerengebied, is het Swahili de lingua franca, de algemene voertaal voor handel en contacten tussen de verschillende landen. Het Swahili wordt maar lieft door zo'n 80 tot 100 miljoen mensen als tweede taal gesproken.
Het standaard-Swahili is gebaseerd op het Kiungija-dialect dat gesproken wordt in Zanzibar-stad, in Tanzania.
Het Swahili volk noemt de taal KiSwahili, wat letterlijk 'Taal van de Kust' betekent.

 

Het Swahili alfabet
Het Swahili wordt geschreven in een aangepaste variant van het Latijnse alfabet. De letters C, Q en X worden niet gebruikt in het Swahili, tenzij in leenwoorden uit andere talen. De lettercombinatie Ch wordt als een zelfstandige letter gezien.
Vroeger werd het Swahili geschreven in het Arabische alfabet. Dat schrift was ehcter niet zo geschikt, omdat het Swahili klanken heeft die in het Arabisch niet voorkomen. Zo ontstond de situatie dat er een Arabische letter gekozen werd voor een klank die er slechts vaag op leek. Één Arabische letter werd dan gebruikt voor meerdere klanken. Vandaag de dag wordt het Arabische schrift nog gebruikt voor religieuze Swahili-teksten.
Lees meer over het alfabet....

 

Verwantschap met andere talen
Het Swahili is een Bantoetaal. De taal die het meest op het Swahili lijkt is het Comorees, dat op de Comoren gesproken wordt. Door sommigen wordt dit als een dialect van het Swahili beschouwd. Andere Bantoetalen zijn bijvoorbeeld het Zulu, Xhosa, Sotho (alledrie uit Zuid-Afrika) het Rwanda (uit Rwanda) het Lingala en het Kongo (allebei gesproken in de twee Congo's).
De Bantoetalen behoren tot de grotere groep van de Benue-Congotalen. Tot deze groep behoort ook het Ogoni en vele kleinere talen.
De Benue-Congotalen behoren tot de grote taalfamilie van de Niger-Congotalen, een familie van uim 1400 talen. Verre verwanten van het Swahili binnen deze taalfamilie zijn bijvoorbeeld het Yoruba, Igbo, Fulani, Wolof en Fula.
Het Arabisch is niet verwant aan het Swahili, maar heeft er wel een flinke invloed op gehad. Het Swahili heeft vele woorden aan het Arabisch ontleend.

 

 

 


 

© Harmen Schoonekamp | Contact |

 

 
Advertenties

Met reclameopbrengsten wordt het onderhoud van de site betaald en sparen we voor nieuwe investeringen zoals geluidsbestanden.
Wilt u ook adverteren op deze site?